De meest voorkomende oorzaken bij vallen
10 november 2020 

De meest voorkomende oorzaken bij vallen

Stannah Nederland heeft een onderzoek uitgevoerd naar valincidenten. Hieruit blijkt dat er een toename is van het aantal 65-plussers die wordt opgenomen in het ziekenhuis, als gevolg van een val. Met name in Zuid-Holland blijkt dit aantal te stijgen. En de cijfers liegen er niet om. In Nederland worden er zo’n 150 ziekenhuisopnames per 10.000 65-plussers gemeld. Deze meldingen zijn allemaal het gevolg van een ernstige val. In dit blog leest u meer over mogelijke valrisico’s en wat u kan doen om deze risico’s te verkleinen.

De valrisico’s

U heeft er ongetwijfeld van gehoord: “een ongeluk zit in een klein hoekje”. Veel factoren in-en om ons huis kunnen voor een val zorgen. Ouderen zijn kwetsbaarder en breken sneller
botten. Ook het helen van botten na een val duurt langer bij 65-plussers. Daarom is het zo belangrijk om de omgeving zo veilig mogelijk te houden. Sommige factoren hebben een
verhoogd risico op vallen, dit noemen wij ook wel een valrisico. Eén van de grootste valrisico’s is een natte of gladde vloer binnen- of buitenshuis. Daarnaast gaat het vaak mis bij schoenen die geen houvast of stabiliteit bieden. Deze twee risico’s gaan vaak gepaard met elkaar. Denkt u maar eens aan het wandelen op niet stabiele schoenen in een gladde parkeergarage.

Valpreventie in de badkamer

In de badkamer en het toilet vinden de meeste ongelukken plaats waarbij men valt, dit geldt overigens ook voor jongere mensen. Als we erover nadenken is dit ook helemaal niet gek. De badkamer is de plek waar we in bad gaan of douchen. We gebruiken zeepproducten om ons te wassen. De gladde tegels in combinatie met water en zeepresten dragen niet bij aan een veilige omgeving. Onze voeten zijn nat als we uit bad stappen of uit de douche komen. De kans op een val is in deze situatie namelijk erg groot. Wat kunt u doen om van deze gevaarlijke omgeving een veilige omgeving te maken?

Antislipcoating

U kunt ervoor kiezen om een antislipcoating aan te brengen over uw huidige vloer. Door gripmoleculen die zich hechten aan het oppervlak van de vloer, wordt deze stroef (antislip). Met een antislipcoating verkleint u de kans op vallen en wordt uw badkamer weer veilig. De antislipcoating is transparant, het geeft dus geen andere uitstraling aan uw vloer. Ook is de coating milieuvriendelijk en bevat geen gevaarlijke oplosmiddelen of giftige chemicaliën. Wij behandelen uw vloer binnen één uur en is na behandeling direct beloopbaar. U kunt na de behandeling direct weer gebruik maken van uw badkamer. Wilt u meer informatie over een antislipcoating? Of wilt u direct een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op.

Bron: https://www.stannah.nl/valpreventie-ouderen-ultieme-gids/#valpreventie-in-cijfers

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down